O intrebare care primeste de cele mai multe ori raspunsuri ca: “eu nu citesc“, “ce am avut pentru bac si nici pe alea integral“, “eu ma uit la filme“, “nu am timp“, “ma joc mai bine pe calculator“, “stau pe net”, “Punguta cu 2 bani” si asa mai departe.
Mie imi place sa citesc si am citit cate ceva pana acum chiar daca uneori telecomanda, xbox-ul sau calculatorul sunt mai imbietoare. Din pacate imbietoarele chestii amintite duc la analfabetism. Vad din ce in ce mai des in ultima vreme noile generatii cum nu mai stiu sa scrie si sa vorbeasca si asta din cauza educatiei data de mesănger si de feisbuc. Am conversat recent cu cineva de 14 ani, in prag de capacitate si care nu punea nici un semn de punctuatie nici un semn de intrebare macar. Trebuia ma prind eu unde vrea sa faca pauza si care erau intrebarile. M-a mai “invatat”, sau cum analfebetic se spune acum “mai m-a invatat” ca “dece” se scrie legat, ca se pune ori cuvant spatiu virgula cuvant (mere , pere), ori nu se pune nici un spatiu, ca diferite chestii le iei “dupa net” ca “spune-ti ce vreti” are cratima, ca sunt “dăcât 2 link-uri” si am mai invatat o multime de abrevieri. Deja litera K in loc de C este demult trecuta la un must do. O chestie pe care nu am princeput-o este abuzul de buzz-uri. Orice discutie incepea cu Buzz, o linie cu numele meu si apoi inca 1-2 buzz-uri dupa caz. Cand cineva incearca sa ia legatura cu mine prin buzz-urile astea, ale caror rost nu il vad, pur si simplu nu mai raspund.
Evident intrebarea mea nu isi are rostul in situatia amintita.
Eu pot raspunde la aceasta intrebare. Acum citest Misterul manuscrisului de Ian Caldwell si Dustin Thomason. Mai inainte am citit Minunile Credintei, care este mai mult o brosurica, mai inainte Cazul Magheru de Mihail Drumes, mai inainte Jucatorul de Dostoievski si tot asa. Vorbim de carti citite in 2012-2013. Nu am nici timpul si nici tragerea de inima sa citesc atat de des si de mult pe cat as vrea, dar mai ciupesc cateva pagini sau zeci de pagini din cand in cand. Eu dau vina pe calculator in ceea ce ma priveste. Pana sa apara calculatorul in viata mea citeam foarte mult. Adica puneam o carte in fata manualului pe genunchii indoiti si ridicati ca sa citesc cartile cu muschetari ale lui Michel Zevaco. Am citit o serie intreaga.
Nu spun ca as fi un Pruteanu si poate ca mai si gresesc, dar sunt deschis in a-mi recunoaste eventualele greseli si a invata din ele iar a vorbi si scrie corect mi se pare un lucru asemanator celor 7 de ani de acasa, ceva obligatoriu adica. Cititul formeaza un vocabular si te ajuta sa scrii si sa vorbesti corect. Manelele nu te invata nimic!