Cifre socialiste

Aseara pe un post de tv de stiri am vazut o mica incursiune in comunism. Am sa va expun cateva cifre aici.

1948 – anul infiintarii Securitatii, serviciu insarcinat cu reprimarea pornirilor democratice, capitaliste

1965 – anul preluarii conducerii de catre Nicolaie Ceausescu

11.000km – distanta de cale ferata construita in comunism. Cifra de astazi este mai mica. Concluzionati

4 ani – timpul in care a fost construita monstruozitatea numita “Casa Poporului”

20.000  – numarul de oameni care lucrau simultan la constructia ei

2l ulei, 1 pachent unt, 200G parizer – pentru atat se statea la cozi interminabile.

2 milioane dolari – suma investita in cel mai modern combinat siderurgic din Europa

4 ani – timpul in care a construit un cartier intreg in Suceava, daramand o mare parte a unei comune.

Pe langa astea, ii dau dreptate de asta data lui Iliescu cand spunea ca Ceausescu avea o inteligenta nativa. A reusit prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe sa faca in Romania cel mai modern combinat siderurgic, sa se construiasca la Craiova cele mai moderne si puternice locomotive din Europa acelei vremi, sa dezvolte toate industriile si agricultura la un nivel care sa nu necesite importul de produse de nici un fel. Nimeni nu avea voie sa fie somer, chiar daca 3 lucrau si 10 priveau, toti erau incadrati, toti aveau de unde manca o paine.

Nu cred ca sunt in masura sa spun daca a fost bine sau a fost rau, dar insumand amintirile celor mai in varsta, per general, din anumite puncte de vedere, era mult mai bine ca acum chiar daca nu aveam Coca-Cola si sunca de Praga.

Comments

comments

Author: ionut_d

6 thoughts on “Cifre socialiste

  1. blocurile in fata carora stau cocalarii azi si mananca seminte sunt construite tot de comunisti si exemplele pot continua 🙂

  2. Salut! Hm… chestia asta merita o discutie mai ampla. Din pacate am si eu cateva cifre, dar nu foarte exacte.

    – zeci de mii de oameni care au lucrat silnic la canalul dunare – marea neagra si in timpul caruia au murit cateva mii. (toti din elita societatii: politicieni de marca, scriitori, artisti, medici)
    – Mii de oameni torturati psihologic in ceea ce numim astazi fenomenul Pitesti(primeau cate un telefon de la o ruda amenintata cu pistolul si care le spunea ca sotia le-a fost violata iar copilul mancat de caini – caz real)
    – familii nobiliare vechi exterminate din simplul motiv ca aveau sange albastru si proprietati mostenite
    – mii de detinuti politici executati cu proces inventat sau fara proces
    – zeci de mii de oameni deportati, abuzati fizic si mental pentru ca aveau alta parere decat cea oficiala.
    – mii de case cu valoare de patrimoniu istoric daramate (casa poporului a fost construita pe vechiul cartier dealul spirii unde era ceva mai ca pe lipscani)
    = Orase sterse de orice urma de identiate istorica, biserici daramate, cimitire arate la propriu
    – MIi de femei care au murit la nastere pentru ca nu aveau voie sa avorteze si isi provocau avortul in casa cu leacuri babesti. Decretul de interzicere a avorturilor era tocmai pentru a avea mai multa forta de munca pentru utopii precum casa poporului. Politia venea adesea si o aresta pe femeia plina de sange (caz in familie 🙂

    As putea continua pana maine, dar intrebarile mele sunt:
    – Pot fi aceste fapte compensate de realizarile comuniste? Le putem pune in balanta? Putem uita toate astea?
    – Esti sigur ca un regim democratic nu ar fi avut cele 2-3 realizari comuniste? In fond, toate caselee astea vechi pe care le admiram au fost construite in democratii. Ceausescu a construit cutii de chibrituri.

    Sa nu uitam ca regimul comunist a fost cel in care au crezut cei mai putini oameni si i numele caruia s-a ucis cel mai mult. Orice regim totalitar vine cu niste crime imotriva opozitiei.

    In fine, scuza-mi tonul, doar ca m-am aprins. 🙂

  3. In mare parte de acord cu ce zici tu TXT. Sa traiesti cu impresia ca exista un “regim” care se gandeste la binele poporului.. inseamna sa fii prost. In dictatura se foloseste forta si violenta pentru a da exemplu celorlalti si pentru a-i speria.
    Orice regim doreste sa ramana la putere si sa isi consolideze pozitia. Azi nu mai esti “amenintat” si te simti mai liber. Asta datorita opiniei publice din afara tarii in primul rand. Dar priveste mizeria care se intampla de la revolutie in coace in guvern. Uitate pe strada la baietii cu ceafa lata care fac ce vor fara ca cineva sa se ia de ei. Te simti mai in siguranta decat daca statea “securitatea” pe tine?

    Personal nu cred ca exista mai multe crime si violuri ca inainte. Nu cred ca per total oamenii traiesc mai prost in democratie ca in comunism. Nu s a schimbat nimica. Decat un nume. Atat.

  4. TXT, perfect de acord cu tine, DAR… ce vroiam sa scot insa in evidenta este faptul ca atunci totul era posibil. Sa luam de exemplu Metroul unde nu cred ca putem vorbi de victime ca in cazul Canalului Dunare-Marea Neagra unde a lucrat si bunicul meu ca detinut politic. In niste ani, nu tare multi, au facut o intreaga retea de metrou in acele vremuri. In 20 de ani, a noi au reusit sa faca 2 sau 3 statii pana la A2…

    Acum avem democratie, avem de toate si nu avem bani pentru ele, trebuie sa dam din coate pana la os ca sa realizam ceva. De ce in Polonia si Ungaria exista sisteme asemanatoare celui romanesc “Prima Casa” care chiar te ajuta si care sa nu imbogateasca bancile si sa creeze in prag de alegeri un mijloc de campanie. Nu stiu pe nimeni care sa fi reusit prin acest program sa isi cumpere o casa adevarata, doar alte cutii de chibrituri cum spui tu, sau cum am putut vedea la tv au beneficiat de prima casa acea categorie sociala “saraca” pentru penthouse-uri si duplexuri…

    Pot spune ceea ce avem noi nu se numeste democratie. Spunea bine un fost revolutionar de la TM: “am scapat de comunism, dar nu am scapat si de comunisti”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.