Prin aprilie anul trecut, mi-am fisurat ridicand un pat si pe fondul unei peobabile lipse de calciu un oscior de la mana numit radius. In astfel de situatii mergi la urgente, iti face o radiografie, iti da vestea rea si iti tranteste un gips impreuna cu pastile menite sa iti calmeze durerea. Am avut parte de acesti pasi voit uitand insa unul foarte important: recuperarea medicala.
Acum o luna, dupa aproape un an a inceput sa ma doara mana si am incercat cu unguiente in caror reclama se vor a fi salvatoarele lumii, fara succes insa culminand iarasi cu dureri imsuportabile ce m-au dus la urgente. Asta este o pedeapsa ca rezultat a vorbitului la telefon in timp ce parcam masina si am intins mai mult decat trebuie mana care si asa durea. La urgente ma asteptam ca si data trecuta la o fisura de radius mica acolo, dar spre fericirea mea am avut parte doar de ligamente ce au fost puse sa lucreze cu norma dubla si care s-au inflamat. De gips, nu am scapat nici de data asta, doar ca a fost pentru doar 10 zile fata de cele 21 ale anului trecut.
Dupa cele 10 zile, am luat un buchetel de flori si m-am prezentat cuminte la doctorul de familie, mi-am varsat oful si mi-a dat pretioasa trimitere catre medicul specialist in recuperare medicala, recomandandu-mi si un centru de recuperare langa casa si job cu mentiunea ca este “foate bun”.
Stiam cu ce se mananca aceasta recuperare pentru ca am mai facut acum niste ani cand am avut o glezna operata. Ironia este ca eu nu mi-am rupt nimic cat am fost mic, absolut nimic, am avut doar coatele si genunchii juliti de n ori, dar acum mare fiind am inceput sa imi rup oasele.
Sa va explic si voua care e treaba e recuperarea asta. Dupa o fractura sau daca incep probleme cu spatele sau dureri la maini, picioare puteti apela la aceste recuperari. In functie de problema voastra, medicul specialist va va da sa urmati anumite proceduri denumite fizioterapie si eventual va va trimite si la kinetoterapie.
Fizioterapia constituie o serie de proceduri medicale cu ajutorul unor aparate, proceduri menite sa ne scape de durerile postfractura, intinderi musculare, de ligamente sau tendoane. Acestea pot fi InterFerential, Diadinamice, Magnetoterapie, Ultrasunete, Laser, Impachetari cu Parafina, bai galvanice si chiar Masaj.
Kinetoterapia nu este nimic altceva decat o gimnastica medicala pe care o faci cu un doctor-profesor de gimnastica medicala si cu ajutorul si a unor “unelte de tortura”.
Finalul povestioarei este ca azi am terminat recuperarea medicala, ca pot tasta ca inainte, ca pot tine o furculita in mana si ca este putin probabil sa mai am probleme cu intinderi de ligamente la aceasta mana, evident daca nu fortez mai mult decat trebuie.
deci.. data viitoare cand o sa zica careva sa ridic un pat am sa ii zic: da ridica l tu. nu vreau sa fac buba la mana :d :d
Stimati colegi kinetoterapeuti (prof. CFM, fiziokinetoterapeuti si balneo-fiziokinetoterapeuti), observ ca in ultimul timp merseria noastra, ce-i drept sub diferite denumiri, isi pierde din insemnatate in ochii pacientilor, si mai ales a medicilor specialisti, care nu mai stiu ce sa creada de pe urma disensiunilor noastre profesionale si educationale.
Noi ne luptam, si pacientii pierd si nu se pot bucura de beneficiile terapiei kinetice, mai ales ca suntem putini practicanti ai meseriei de kinetoterapeut, si deseori izolati de realitatea legislativa.
Noi nu avem legislatie care sa ne sustina, protejeze si sa ne incadreze corect in sistemul Romanesc de sanatate, datorita faptului ca nu exista un organism de reprezentare a meseriei de kinetoterapeut. Datorita acestui fapt avem nevoie de Ordinul Kinetoterapeutilor, ordin care sa puna capat disensiunilor dintre kinetoterapeuti si fiziokinetoterapeuti si sa ne adune sub aceeasi “umbrela” si sa ne protejeze intersele profesionale.
Asa ca noi vrem:
– legiferarea Ordinului Kinetoterapeutilor (forma actuala a propunerii legislative);
– medici specialisti care predau la Facutatile de Kinetoterapie, sa fie membri in Comisia de Recuperare Medicala, Medicina Fizica si Balneologie;
– crearea unui birou national de evaluare a curriculelor kinetoterapeutilor, balneofiziokinetoterapeutilor, fiziokinetoterapeutilor, format din kinetoterapeuti si medici; specialisti ( care predau in cadrul faculatilor de kinetoterapie) care sa stabileasca exact competentele kinetoterapeutilor deja licentiati;
– desprinderea de Facultatile de Educatie Fizica si Sport a sectiilor de kinetoterapie si trecerea lor la Facultati de Stiinte ale Sanatatii;
– desprinderea de Universitatile de Medicina si Farmacie a sectiilor de Balneo-Fiziokinetoterapie si Recuperare, si trecerea lor la Facultati de Stiinte ale Sanatatii;
– curricula de invatamant comuna 4+1 ani studii universitare;
– introducrea parafei personale cu un cod unic, pentru a responsabiliza si identifica specialistul, si comptetentele acestuia;
– organizarea de cursruri de specializare cu ajutorul sectiilor judetiene ale Ordinului Kinetoterapeutilor, pentru a uniformiza competentele specialistilor deja licentiati;
– dreptul de a lucra nestingheriti in sanatate si invatamant ca si specialisti in domeniu;
http://www.petitieonline.ro/petitie/ordinul_kinetoterapeutilor-p23307044.html
buna tuturor
haideti sa nu ne mintim ca ne trebuie Ordinului Kinetoterapeutilor din Romania. DE CE ?. Ca sa platim cotizatia lunar sau anual, ca sa ne verifice doamna Caciula. Eu am eperiena de 12 ani ca si kinetoterapeuta si nu vreau acuma cineva sa ma examineze daca stiu sau nu stiu kinetoterapie sau fizioterapie. Nu vreau sa cotizez cu bani la nicio asociatie sau organizatie de aceea eu peronal dar si multu colegi suntem impotriva Ordinului Kinetoterapeutilor.
Cu respect
Popescu Ioana
bine zici Ioana!
Foarte bine spus Ioana Popescu. Astia de la asociatie sunt oameni care vor numai bani si nu fac nimic.
Succes