Ghid in caz de accident – daune

Nu intotdeauna totul merge asa cum ne dorim si uneori se mai intampla sa mai avem si accidente, la care suntem sau nu vinovati noi. In cazul in care nu sunteti voi de vina pentru accident, cum a fost cazul meu in cateva randuri povestite pe aici, aveti de urmat urmatorii pasi:

1. Mergeti impreuna cu vinovatul la sectia de politie de care apartine locul nefericitului eveniment si completati o declaratie tip cu datele masinii, soferului, povestiti intamplarea si desenati o schita a accidentului dupa care inarmati-va cu rabdare, multa rabdare. Din surse de incredere (un politist 🙂 ) am aflat ca intre 7 si 9 dimineata este chiar foarte liber. Prin urmare daca va intelegeti cu vinovatul si ii luati cartea de identitate in original, va puteti intalni a doua zi in acest interval orar la sectia de politie.

2. Pasul urmator este trecerea de catre politist pe declaratie a avariilor – constatarea avariilor. Aveti grija sa treaba absolut tot.

3. Mai departe are loc relatarea evenimentului politistului, ambele versiuni care ar trebui sa si coincida :).

4. Politistul va emite catre cei implicati un deviz de reparatie pe care va trece toate componentele ce trebuiesc reparate/inlocuite. Ca pagubit este bine sa treceti absolut tot.

5. Dupa aceste devizuri va intocmi procesul verbal cu sanctiunile pentru vinovat, iar copie acestuia trebuie sa va fie inmanata impreuna cu o copie dupa polita de asigurare a vinovatului (daca nu o primiti la politie, vinovatul este obligat sa va puna la dispozitie o copie)

6. Intocmirea dosarului de daune, care este o parte nu tocmai placuta. Trebuie sa sunati la asiguratorul vinovatului sa aflati unde se fac constatarile. Veti afla ca in fiecare zi a saptamanii de luni pana vineri, agentii lor se afla intre orele 9-15 la cate un service din cate un capat de Bucuresti (asta pentru Bucuresti). Mergeti acolo avand copii dupa toate actele, inclusiv cartea de identitate a masinii, imputernicire notariala de la proprietar daca nu sunteti voi si copie dupa buletinul acestuia.

7. Ajunsi acolo agentul de asigurare va face constatarea daunelor, va verifica actele, va face fotografii masinii, va va pune sa completati o declaratie asemanatoare celei de la politie si va emite un o constatare cu care veti face programare la service. Atentie: sa aveti grija sa fie trecute toate avariile, la nevoie se poate face o reconstatare daca accidentul implica desfacerea componentelor si gasirea altor avarii.

8. O alta partea mai delicata este programarea la service. Exista doua variante. Dupa cum spuneam fiecare asigurator are contract cu anumite service-uri. Daca optati pentru unul din aceste service-uri se va face “decontare directa”. Asta inseamna ca masina se repara, service-ul emite factura asiguratorului, acesta o plateste. Daca de pe lista de service-uri nici unul nu va incanta, puteti merge la ce service doriti, acesta va emite o factura pe care o veti plati, factura cu care mergeti la asiguratorul vinovatului si pe care ar trebuie sa va luati banii inapoi. Din ce am inteles chiar de la asigurator, e mai complicat, si in majoritatea cazurilor nu vedeti toti banii inapoi.

Have fun!

http://www.youtube.com/watch?v=npTRXr4Sgxg

Comments

comments

Author: ionut_d

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.